Tips voor aankoop huis in Heemstede en Haarlem

 
In mijn vorige blog beschreef ik de oververhitte woningmarkt en wat dat lokaal betekent voor de aankoop van een huis. Om goed beslagen ten ijs te komen wil ik graag wat tips met jullie delen voor de aankoop van een woning. Zo komt dat nieuwe droomhuis snel dichterbij!
 
Tip 1: Bespreek je financiële situatie goed met een hypotheekadviseur.
In de huidige markt is snel handelen van essentieel belang. Daarom is het belangrijk om exact te weten welk budget je beschikbaar hebt voor jouw nieuwe woning. Denk daarbij ook aan de kosten koper, verbouw- en opknapkosten en nieuw aan te schaffen meubels. 
 
Ook andere factoren spelen een rol: hoe ontwikkelt de rente zich en hoe gaan je uitgaven de komende jaren veranderen? Een goede adviseur kan je inzicht geven in jouw budget en ook de betaalbaarheid van de nieuwe hypotheek. Ook kan hij je helpen met het verzamelen van de juiste documenten voor de aanvraag van de hypotheek.
 
Tip 2: Schakel een aankoopmakelaar in.
Dit is uiteraard preken voor eigen parochie maar daardoor niet minder belangrijk. Feit is dat de markt in Haarlem en Heemstede nu dusdanig overspannen is dat extra hulp in het aankoopproces zeker geen overbodige luxe is. De aankoopmakelaar heeft vaak net eerder zicht op te koop staande woningen en kan je helpen een goede schifting te maken in het totale aanbod. Daarbij is het vaak vereist om snel te handelen en kan de aankoopmakelaar je helpen om een realistisch bod te doen met de juiste voorwaarden. Daardoor kan de makelaar je behoeden teveel uit te geven.
 
Tip 3: Bied slim, realistisch en in lijn met je vooraf vastgestelde wensen
In samenspraak met je makelaar kun je de biedingstrategie bespreken. Dit hangt af van meerdere factoren: het geldende biedingsysteem, de animo voor de woning, of je de eerste bieder bent, en uiteraard hoeveel je over hebt voor de woning. Bij een uiterst bod komen ook zaken kijken als het financieringsvoorbehoud, de opleverdatum en het wel of niet uitvoeren van een bouwtechnische keuring. Probeer je hierbij altijd in te leven in de verkopende partij. Wanneer is het voor hen gunstig om de sleutels over te dragen? Zoeken ze de zekerheid voor een snelle verkoop of het hoogst mogelijke bedrag? Hoe zeker ben jij als aankopende partij; denk daarbij aan arbeidscontracten, contant geld om te investeren, wel of geen verkoop van eigen woning.
 
Tip 4: Vier feest! En regel de (juiste) financiering…
Jouw bod is geaccepteerd! Dat is zeker reden voor een feestje. Let er wel op dat het koopcontract door beide partijen is getekend (schriftelijkheidsvereiste). Daarvóór is het formeel mogelijk dat een derde partij op het proces inbreekt en een hoger bod neerlegt. In de praktijk komt dit gelukkig niet vaak voor. Toch zal een verkopend makelaar een  goed nieuw bod moeten voorleggen aan de verkopende partij. Als alles normaal verloopt en ook jullie het koopcontract hebben getekend, kan de financiering worden geregeld. Normaal gesproken wordt 6 weken opgenomen om dit te gaan regelen. Er zijn banken die adverteren dat een financiering binnen een week geregeld kan zijn. Dat kan in sommige gevallen zeker maar vaak gaan er toch enkele weken overheen voordat de financiering definitief is.
  
Tip 5: Regel tijdig een aannemer
In deze markt is er ook weer genoeg werk voor de bouwsector. Zorg daarom dat je op tijd contact zoekt met een goede aannemer. In de crisis zijn vele vakkundige mensen gaan werken in een andere branche. Hierdoor is er samen met de oplopende vraag een tekort aan goed personeel. Probeer dus tijdens het bezichtigen al contact te zoeken zodat je bij de aankoop van een woning snel kan schakelen met een kwalitatief goede aannemer.
 
En dan óp naar de overdracht van jullie nieuwe huis!
 

Bel mij

Persoonsgegevens
Contactgegevens
Opmerkingen
Privacy
Ik ga akkoord met de privacyverklaring