Mijn favorieten

De woningmarkt is oververhit. Wat betekent dat voor u als woningzoeker?

 
De laatste tijd staat de media vol van de oververhitting van de woningmarkt. De NVM meldt dat prijzen stijgen, er meer huizen boven de vraagprijs verkocht worden en dat het aantal transacties sterk daalt.
 
De cijfers liegen niet. Maar wat betekent dit eigenlijk voor u als woningzoeker? Het klopt dat er in vrijwel elk segment een prijsdruk naar boven is te zien in de markt. Ook worden huizen over het algemeen snel verkocht. In mijn dagelijks werk zie ik dan ook dat kopers snel geneigd zijn om te overbieden. Als men twee keer naast het net gevist heeft, dan moet het nu toch echt wel lukken. Of er is overwaarde van het oude huis en wil men nu hun slag slaan door extreem hoog te bieden.
Ook het tegenovergestelde gebeurt. Men denkt: “Oh, de markt is oververhit, ik maak geen kans”. Dit een begrijpelijke emotie, al is de realiteit vaak anders of in elk geval een stuk specifieker.
 
Voor ons makelaars de taak om deze schreeuwende krantenkoppen en emoties terug te brengen naar de lokale realiteit van het moment.  Zelfs in een oververhitte markt gelden nog steeds bepaalde basisregels voor de bepaling van de waarde van een huis: locatie (klinkt bekend?!), staat van het huis, verwachte verbouwkosten en het aantal geïnteresseerden in een woning op enig moment. Het laatste wordt nog weleens vergeten. Ook timing is een cruciale factor op de huizenmarkt. Een maandag in januari kan anders zijn dan een donderdag in mei.
 
Wilt u weten hoe het er echt aan toegaat op de woningmarkt? Laat u informeren door een deskundig makelaar.
 
Ik hoor graag jullie ervaringen op deze oververhitte woningmarkt!
 
Groet,
 
Gabriëlle Braam-Geugies
NVM Makelaar- Taxateur